4. decembra 2011

Najvyššia budova Balkánu.


Ak chcete nájsť najvyššiu budovu na Balkáne, nehľadajte v Belehrade, Bukurešti Záhrebe, ani Sofii. Nachádza sa v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny, v Sarajeve. Je ňou 142 metrový mrakodrap Avaz Twist Tower, spolu s anténnym nosičom dosahuje výšku až 172 metrov.

Výstavba Avazu, ktorý je sídlom rovnomenného vydavateľstva a novín začala v roku 2006 a trvala dva roky. Nájdete ju v štvrti Marijin Dvor, hneď oproti hlavnej železničnej stanici. Vo výške 100 metrov sa nachádza kaviareň kam sa dopravíte vysoko rýchlostným výťahom a o dve poschodia vyššie je umiestnená výhliadka. Ak si nezabudnete drobné do turniketu, dostanete sa do preskleného priestoru, ktorý vám umožní výhľad na mesto aj v prípade veľmi nepriaznivého počasia. K dispozícii je mapa Sarajeva, kde sú označené všetky dôležité body v meste a dozviete sa čosi aj z histórie mesta. Detaily môžete preskúmať na ďalekohľadoch umiestnených do všetkých smerov.

K dispozícii je samozrejme aj vonkajšia plošina s kruhovým výhľadom. Odporúčam to najmä ako relax po namáhavom dni, keď len tak sledujete dianie v meste zo stometrovej výšky. Nezabudnite sa však vopred informovať o otváracích hodinách dolu na recepcii.




Avaztvisttower.ba

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára