11. apríla 2013

Banja Luka - metropola Republiky Srbskej

Banja Luka je druhé najväčšie mesto Bosny a Hercegoviny. Leží na severe krajiny a je kultúrnym, ekonomickým a politickým centrom Republiky Srbskej, čo je jeden z celkov BIH. Mesto má dnes približne 230 tisíc obyvateľov, čo zodpovedá veľkosti Košíc. Veľký nárast obyvateľstva po poslednej vojne spôsobili hlavne srbskí prisťahovalci z iných častí Bosny.

Z historických pamiatok stojí za povšimnutie neveľká pevnosť Kaštel, ležiaca na brehu rieky Vrbas. Neďaleko sa nachádza stredoveká mešita Ferhadija. Tá pôvodná zo 16. storočia bola v máji 1993 vyhodená srbskými extrémistami do vzduchu. Na jej mieste bolo až do roku 2001, kedy začala rekonštrukcia obyčajné parkovisko. V súčasnej dobe je mešita pred dokončením.




Okrem vojnových udalostí druhej svetovej vojny a niekoľkých incidentoch počas konfliktu z 90. rokov  zasiahlo mesto v októbri 1969 ničivé zemetrasenie. Vyžiadalo si 15 mŕtvych, stovky zranených a veľké materiálne škody. Pripomínajú ho pokrivené hodiny, ktoré zastali v hodinu otrasu. Nachádzajú sa na Trgu Krajine, ktoré je zároveň hlavným námestím. Dominuje mu obchodný dom Boska v klasickom socialistickom architektonickom štýle. Od neho sa rušnou uličkou dostávame k prezidentskému palácu a magistrátu. Hneď oproti leží pravoslávny chrám sv. Spasiteľa.

Mesto pôsobí reprezentatívne, všade je čisto a udržiavaná zeleň. Ľudia sa prechádzajú uličkami, sedia v kaviarni, alebo debatujú v parku. Obchodníci ponúkajú v stánkoch na ulici suveníry. Jeden z nich rozpráva o Banja Luke, ako meste žien. Pomer je vraj 7 žien na jedného muža. Pri pohľade na ulicu to tak naozaj vyzerá a chvíľu tomu aj veríme, avšak demografické poučky platia aj tu. Žien je tu možno viac, ale pomer 7:1 je čisto mestskou legendou s ktorou som sa stretol už pri prvej návšteve Banja Luky.

Pokračovaním ďalej na sever miniete ešte budovu národného divadla a katolícky kostol sv. Bonaventure zvláštneho vzhľadu, postavený v 70. rokoch. Ešte ďalej uzatvára širšie centrum moderný komplex vládnych budov. Sídlia tu ministerstvá RS, kataster a verejnoprávne médiá. V susedstve je štadión miestneho futbalového klubu Borac.
Fanúšikovia piva môžu ochutnať pivo Nektar z miestneho pivovaru Banjalučka pivara so 140 ročnou históriou. Rovnako miestna kuchyňa je klasicky balkánsky štedrá a veľmi chutná.


Napriek tomu, že v Banja Luke nie sú žiadne výnimočné pamiatky, oplatí sa tam na chvíľku zastaviť.



banjaluka.com

banjaluka-tourism.com

banjaluckapivara.com



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára